Британските власти „пресякоха” пътя на група екстремисти 23.12 | 11:21

Задържаните планирали серия от атентати преди празниците

От iNews.bg

Властите в цяла Европа по-рано знаеха, че по празниците групировката "Ислямска държава” подготвя серия от атентати на различни места из Стария континент. И въпреки засилените мерки, се видя, че не всички нападения могат да бъдат предотвратени. Все пак британските униформени успяха да заловят група екстремисти, подготвяли поредица от атаки в препълнените търговски обекти.

Спипаните нападатели планирали да ударят на няколко места преди Коледните празници, съобщи вестник Independent. Така мащабният заговор на Острова беше осуетен.

Всичко започнало на 12 декември, когато антитерористите хванаха шестима души по подозрение във връзки с тероризъм. Четирима мъже на възраст от 22 до 36 години бяха арестувани в Дерби, а още един - в град Бъртън ъпон Трент. Освен това, в Лондон беше задържана 32-годишна жена и бяха обискирани шест адреса. По-късно двама от мъжете бяха освободени, а на останалите са повдигнати обвинения в подготовка на атентати.

Според в. Sun  задържаните са свързани с атентати в различни държави. В седмиците преди ареста им те са активизирали дейността си по направата на експлозиви и били готови за нападения. 

Водещи

Най-четени