Британските власти спряха българска пратка с радиоактивни гъби 11.06 | 09:16

Здравните власти на пристанище във Великобритания конфискуваха и унищожиха 1 тон наши гъби

От Кремена Бедерева

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий -137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Тя била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти и спряна, преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий -137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония, уточнява БТА.

Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела. Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти. Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония преди два месеца.

След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил. Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Водещи

Най-четени