Британското МВР готви план за действие при наплив на българи и румънци 11.12 | 08:12

Схемата копира тази от олимпийските игри в Лондон. Британците се готвят за "изненади", когато трудовите ограничения паднат

От Филипа Тодева

Британското вътрешно министерство подготвя спешен план за действие в случай на наплив от румънски и български емигранти след три седмици, когато ограниченията за тях ще бъдат премахнати, обяви The Telegraph, като се позова на високопоставен служител на ведомството.

Постоянният секретар на т.нар. Home Office Марк Седуил обяви, че службата е подготвена за всякакви "изненади", когато жителите на двете балкански страни с общо население 27 млн. души спечелят неограничени права за работа на Острова.

От месеци британски политици, които са настроени критично към либерализацията, твърдят, че тя ще привлече повече имигранти, които да претендират за социални помощи.

Седуил обяви, че своеобразният екшън план на вътрешното министерство ще се основава на вече изпробваната схема, изготвена миналата година за олимпийските игри в Лондон, когато огромен брой служители на службата по миграция бяха мобилизирани, за да проверяват документите на пристигащите.

Ограниченията за всички българи и румънци за участие в британския трудов пазар ще бъдат вдигнати от 1 януари, макар че двете страни са членки още от 2007 година.

Водещи

Най-четени