Британското разузнаване разкрива защо Кремъл отмени шествието на Безсмъртния полк 22.04 | 14:00

Властите продължават опитите си да обединят руската общественост около поляризиращите митове за 40-те години на миналия век

От iNews

Кремъл се бори да поддържа ключовия наратив, за да оправдае войната срещу Украйна: инвазия, подобна на тази на СССР от Втората световна война, съобщи УНИАН, позовавайки се на анализ на британското разузнаване.

В анализа на службата се отбелязва, че на 18 април Русия е обявила, че тази година се отменят традиционните шествия в памет на "Безсмъртния полк" за Великата отечествена война "от съображения за сигурност ".

Но според британските анализатори нещо друго стои зад това и  "властите на Руската федерация са загрижени", че участниците ще обърнат внимание на мащаба на руските загуби в Украйна.

Те припомнят и въпроса на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин - дали в Украйна наистина има "нацисти" в Украйна, както казва Кремъл, за да оправдае по някакъв начин инвазията си. 

Публичното му питане също наляло "масло в огъня", уточнява британският анализ, според УНИАН. 

"Властите продължават опитите си да обединят руската общественост около поляризиращите митове за 40-те години на миналия век", подчертава още разузнавателната агенция.

Британското разузнаване привежда и пример от 12 април, когато агенция "Новости" съобщи за "уникални" документи от архивите на ФСБ, доказващи участието на нацистите в убийството на 22 000 полски офицери в Катин.

"Всъщност отговорността за това е на НКВД, предшественикът на ФСБ - пише в анализа. - Държавната дума на Руската федерация официално осъди Йосиф Сталин за извършването на тези убийства през 2010 г."

След което УНИАН припомня какво представлява "Безсмъртния полк". Всъщност, това е традиционно шествие на руснаците, което се провежда в големите градове на 9 май. Участниците маршируват с портрети на загиналите във Втората световна война, пише "24 часа".

 

Анализът, публикуван в телеграм канала на УНИАН

Водещи

Най-четени