Британците засекоха втори нов щам на коронавируса 23.12 | 18:42

Пренесен е от пътували до Южна Африка последните няколко седмици

От iNews.bg

Великобритания откри още един нов вариант на коронавируса, който е дори по-трансмисионен и по-силно мутирал от първия нов щам, открит по-рано в Обединеното кралство, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Новият щам на коронавируса е бил открит в ново проучване на Оксфорд.

"Благодарение на впечатляващите геномни способности на южноафриканците, открихме два случая на още един нов щам на коронавирус тук, във Великобритания", каза той на брифинг за медиите.

Ханкок посочи, че и двата са контактни случая на хора, пътували от Южна Африка през последните няколко седмици.

"Този нов вариант е силно обезпокоителен, тъй като се предава още по-силно и изглежда е мутирал повече от първият нов щам, който беше открит във Великобритания," каза Ханкок.

И двата варианта на коронавируса споделят мутация в една и съща област. Има и съобщения, че повече млади хора са се разболявали в Южна Африка от тамошния щам на коронавируса.

Ройтерс напомня, че здравните власти на Южна Африка заявиха миналата седмица, че е открита нова генетична мутация на вируса, която може да е отговорна за неотдавнашния ръст на коронавирусните инфекции там.

Британският здравен министър посочи от своя страна, че в рамките на последната седмица случаите на заразени с Covid-19 в Обединеното кралство се е увеличи с 57%.

Междувременно броят на новите случаи на Covid-19 във Великобритания през последните 24 часа удари нов рекорд от 39 237, докато броят на починалите се увеличи със 744. Ден по-рано новите коронавирусни инфекции на острова се увеличиха с 36 804, а починалите с 691.

"Ниво 3 на извънредни противоепидемични мерки не е достатъчно за контрол на новия вариант на вируса. Това не е хипотеза, това е факт", посочи Ханкок.

"Следователно е необходимо да се постави повечето части на Източна и Югоизтока Англия в ниво 4", каза здравният министър.

"Незабавно трябва да бъде поставен под карантина всеки в Обединеното кралство, който е бил в Южна Африка през последните две седмици и всеки, който е бил в близък контакт с някой, който е бил в Южна Африка през последните две седмици!", заключи Мар Ханкок.

Британското правителство също така реши да постави "незабавни ограничения" за пътувания от Южна Африка. "Тези мерки са временни, докато ние разследваме допълнително този нов щам", подчерта здравният министър.

Полетите от Обединеното кралство до Южна Африка ще бъдат преустановени, след като във Великобритания е открит втори вариант на Covid-19, съобщиха местните медии.

Досега над 60 държави спряха полетите си към и от Обединеното кралство в резултат на новите варианти на вируси.

Водещи

Най-четени