Британците казват „Сбогом” на ЕС. А сега накъде? 24.06 | 14:31

Веднага, след като Великобритания каза „да” на Brexit, възникват редица въпроси

От Кристиан Костурков

След проведения вчера референдум от тази сутрин стана ясно, че британците искат да се сбогуват с членството си в Евросъюза. За да се случи това обаче победата на евроскептиците на вота не е достатъчна. Окончателното решение трябва да се вземе от правителството и парламента на Обединеното кралство. Малко след като резултатите се потвърдиха, европейските лидери един след друг изказаха съжаление за решението на британците. След като първоначалните емоции поотшумяха обаче се появи и тенденция същите тези хора да призовават Лондон по-бързо да приключва това, което следва да започне, да стартира процедурата по излизане от ЕС и да остави Европа да гледа напред и да действа по своите задачи.

Паралелно с това започнаха да се появяват и редица нови въпроси. Част от тях се въртят около бъдещето на Евросъюза и дали Brexit няма да предизвика ефектът на доминото. А дори и вече има ясни сигнали, потвърждаващи това предположение. Френските националисти, начело с Марин Льо Пен, вече обявиха, че искат такъв референдум да се проведе и във Франция. Дали пък след Brexit, няма да станем свидетели и на Frexit?

Резултатите от вчерашното всенародно допитване започват да разбунват духовете и в самата Великобритания. Още рано тази сутрин лидерът на националистическата партия в Северна Ирландия Деклан Кърни обяви, че Великобритания вече няма да има правомощия да представлява страната му, ако напусне ЕС и при това положение е по-добре да се започне процес по обединение между двете Ирландии.

Малко по-късно пък излязоха призиви и коментари Шотландия отново да задейства процедурата за независимост и да проведе повторен референдум за отделяне от Великобритания като самостоятелна държава. Това много ясно стана ясно от думите на премиера на страната Никола Стърджан, която открито заяви, че Шотландия иска да остане член на ЕС и поради тази причина вероятно ще трябва да се организира ново допитване до населението. Тя отбеляза и че много от гласувалите през 2014 г. за оставане на страната в рамките на Обединеното кралство сега вероятно ще променят мнението си, след като Великобритания няма вече да е член на ЕС.

Сътресения вече обхванаха и сърцето на Великобритания – Лондон. След като беше ясно, че защитниците на Brexit печелят повече гласове от противниците му, премиерът Дейвид Камерън, който беше една от основните политически фигури, застъпващи се за запазването на членството на Обединеното кралство, подаде оставка. Този акт стресна дори Бъкингамския дворец и Камерън беше извикан да обсъди ситуацията с кралица Елизабет II. Не е ясно и дали Великобритания няма да изпадне в по-дълбока политическа криза, тъй като до назначаването на нов премиер може да минат месеци.

Резултатите от референдума повлияха веднага и на европейската и световна икономика. Цената на нефта се повиши. Курсът на британската лира падна до нива, каквито не са виждани от 30 години. Индексите на финансовите пазари тръгнаха надолу, и то не само във Великобритания и Европа, а дори чак в Азия. И макар според някои икономисти и анализатори Brexit да има потенциал в бъдеще да изстреля нагоре британската икономика, то със сигурност в краткосрочен план се очаква това да доведе до сътресения и отлив на инвестиции.

В ситуацията бе намесено дори провеждащото се в момента във Франция Европейски първенство по футбол. Специалистите смятат, че редица звезди от участващите национални отбори, които играят за британски клубове, могат да загубят възможността да се състезават в обединеното кралство, защото и въпреки че са граждани на ЕС.

Водещи

Най-четени