Британците официално дадоха старт на Брекзит 14.03 | 10:34

Парламентът на Острова одобри законопроекта за излизане от ЕС

От iNews.bg

Може и да в крайна сметка британците да са на кантар относно желанието си за Брекзит, само че той официално стартира. Парламентът на Острова окончателно одобри законопроекта, който дава право на правителството да задейства процедурата за излизане на страната от Европейския съюз.

Преди около седмица възникнаха някои въпросителни около Брекзит. Долната камара на парламента одобри законопроекта, само че Горната камара настоя за някои промени в него. Основното искане беше свързано с гаранция, че ще на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, ще им бъде позволено да останат.

След като вече решението е факт, премиерът Тереза Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че това ще се случи до края на март.

В същото време обаче министър-председателят Тереза Мей се готви да отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън за референдум за независимост на Шотландия в навечерието на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени