Британците още умуват колко българи и румънци ще ги залеят 20.03 | 08:51

Доклад твърди, че имигрантският поток ще е много по-малък

От Елена Кирилова

Около 13 хил. българи и румънци се очаква да влязат през 2014 г. във Великобритания, след като бъдат допуснати до трудовия пазар от 1 януари, показва доклад, цитиран от Daily Telegraph.

Докладът е дело на Министерството на общностите и местната власт. Според него през следващата година имигрантите от Румъния ще са около 8156, а от България - 4613. Изданието посочва, че това е много по-малко от прогнозираното преди, когато се смяташе, че ще има 50 хил. пришълци във Великобритания.

Новата статистика беше обявена от министъра на общностите и местната власт Ерик Пикълс. Той обаче се усъмни в достоверността на информацията и обясни, че никой не е наясно точно колко хора ще дойдат от Румъния и България.

Според Пикълс правителството не бива да позволява фактори като здравни услуги, осигуряване на жилища и други подобни облаги да привлекат имигранти от източноевропейските държави.

Във връзка с доклада Independent подчерта, че данните хвърлят сянка върху твърденията, направени от Партията на независимостта и от някои депутати от Консервативната партия.

От националистическата Партия на независимостта преди време обявиха, че от България и Румъния във Великобритания ще отидат около 300-400 хил. души. Консерваторите пък заложиха на 270 хил. души, съобщи БТА. 

От своя страна, премиерът Дейвид Камерън, както и членовете на кабинета, отказаха да дадат прогноза за очаквания брой имигранти.

Водещи

Най-четени