Британците са срещу плана на Борис Джонсън за Brexit без сделка 17.08 | 16:00

Това показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. "Индипендънт"

От iNews.bg

Британското общество категорично отхвърля плана на министър-председателя Борис Джонсън Обединеното кралство да напусне Европейския съюз без сделка. Това показват резултати от допитване по поръчка на лондонския в. "Индипендънт", съобщава БТА.

Резултатите обезсилват неговото твърдение, че разполага с мандат да предприеме такава драматична стъпка.Едва 34% от анкетираните искат премиерът да осъществи Brexit без сделка на 31 октомври, ако се налага, докато 49 на сто се обявяват за отлагане на напускането, за пълна отмяна на Brexit или за произвеждане на втори референдум.

Допитването, извършено от Би Ем Джи рисърч (BMG Research) сред 1515 пълнолетни граждани, показва също, че хората са преобладаващо песимистични към шансовете на Джонсън да договори ново споразумение - едва 19% вярват, че той ще успее.

Гласоподавателите предпочитат също, в съотношение 49:39 процента, членовете да парламента да имат последната дума за Brexit, вместо да бъдат изолирани от този процес, както настоява правителството.

Консервативният депутат Гуто Беб заявява пред изданието, като се позовава на резултатите от допитването, че "няма мандат и никога не е имало за Brexit без сделка".

Той изтъква, че през 2016 г. Джонсън е обещал по-добра сделка от настоящата и пита риторично: "Защо да не можем да изпълним това обещание, вместо катастрофата Brexit без сделка и без мандат да бъде извършен по такъв начин?".

Лидерът на либерал-демократите Джо Суинсън посочва: "Brexit без сделка не трябва да е на масата. Не само че няма подкрепа за това, както показва допитването, но и е невероятно безотговорно за едно правителство да се стреми към нещо, което ще доведе до загуба на работни места, щети за икономиката ни и удар по социалните ни служби".

Водещи

Най-четени