Броят на жертвите на протестите в Ирак приближава 460 02.01 | 18:00

Един от лидерите на гражданското неподчинение бе убит

От iNews.bg

Активист беше убит в Багдад, предаде "Франс прес", цитирайки полицейски източник в иракската столица, предаде БНР. Садун ал Лухаиби бе водеща фигура в безпрецедентната кампания за гражданско неподчинение в Ирак, започнала на 1 октомври. Той е бил застрелян в главата тази нощ в югозападен квартал на столицата.

При протестите в Ирак досега бяха убити близо 460 човека и ранени 25 000, припомня Франс прес и отбелязва, че започналото във вторник нападение на проирански бойци и техни поддръжници срещу посолството на САЩ в Багдад временно е отвлякло общественото внимание от демонстрациите.

Извършителите на атаката срещу дипломатическото представителство протестираха срещу американски въздушни удари в Ирак в неделя, при които бяха убити 25 проирански бойци в района на границата със Сирия.

Демонстрантите се борят от месеци именно срещу влиянието на Иран в Ирак. Те уверяват, че ще продължат своята кампания на неподчинение въпреки отвличанията, убийствата и нападението от вторник.

"Това, което се случи в американското посолство, е опит за отвличане на вниманието от народните протести, които продължават от три месеца", заяви Ахмед Мохамед Али, участник в протестите в южния град Насирия. "Ние протестираме за промяна и очакваме да спечелим", подчерта той.

Според полицейски източници през нощта в Насирия са били извършени два опита за убийство на водещи фигури на протестното движение.

В друг южен иракски град, Дивания, демонстранти опожариха почти всички централи на участващите във властта партии и на коалицията на паравоенни формирования Хаш аш Шааби.

Протестиращите блокират училища и административни сгради и вдигнаха блокадата си само за да позволят на чиновниците да изтеглят заплатите си за декември от банкови клонове.

Водещи

Най-четени