Броят на заразените с коронавирус от началото на пандемията надхвърли 100 млн. души в цял свят 26.01 | 14:57

По последни данни броят на починалите от коронавирус е 2 149 835 души

От iNews.bg

Все повече протести има по света срещу ограничителните мерки, наложени от правителствата срещу разпространението на Covid-19.

В Нидерландия най-малко 150 души бяха арестувани вчера по време на втория ден на масово недоволство. То бе породено от решението на правителството да въведе от събота вечер час, в опит да спре разпространението на британския щам на коронавируса. Подобна мярка не е била въвеждана в Нидерландия от Втората световна война насам, пише в. "Сега".

Масово недоволство имаше в Италия, Мексико, Южна Корея, Тайланд. В Ливан петима протестиращи и трима служители на вътрешната сигурност бяха ранени в град Триполи, в северната част на страната, по време на протест с искане за отмяна на строгите мерки. Повод за демонстрациите е решението да се удължи извънредното положение до 8 февруари.

НАД 100 МЛН. ЗАРАЗЕНИ ПО СВЕТА

Броят на заразените с коронавирус от началото на пандемията надхвърли 100 млн. души в цял свят. По данни на Worldometer броят на хората заразили се със смъртоносния вирус е 100 297 653 души, съобщи БГНЕС.

Една четвърт от болните се падат на САЩ или 25,7 милиона. На второ място по брой на заразени е Индия с 10,7 милиона случая, а трета е Бразилия с 8,9 милиона. Четвъртото място в тази печална класация се държи от Русия с 3,7 милиона.

По последни данни броят на починалите от коронавирус е 2 149 835 души

МЕРКИТЕ

От днес в САЩ пристигащите по въздух (американски и чужди граждани) ще могат да влизат в страната само с отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа от кацането. Авиокомпаниите са задължени да потвърдят наличието на подобен отрицателен тест у всички пътници още преди качването в самолета.

Във Великобритания пък се очаква въвеждане на още по-строги мерки за влизане в страната - не само отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа от пътуването, но и последвало задължителен 10-дневен карантинен престой в хотели на пътниците за тяхна сметка. Предстои да се реши дали това ще важи за всички страни или само за отделни - където заболеваемостта е висока. Има вариант да се наложи такава забрана за идващи от цели континенти. На Острова се коментира, че подобна мярка на практика ще означава затваряне на границите, тъй като подобен престой би струвал около 1000 паунда на човек. Великобритания е сред най-силно засегнатите страни в света от Covid-19 и е с най-висок брой починали в Европа в резултат от заразата - 98 531 до момента. 

Заради пандемията от коронавирус Нова Зеландия ще остави затворени границите си през по-голяма част от годината

Водещи

Най-четени