Брюксел: Анкара не ни помага много за проблема с бежанците 07.01 | 20:11

Еврокомисията критикува Турция, че не изпълнява активно споразумението си с ЕС

От iNews.bg

Европейският съюз не остава особено доволен от работата на Турция по отношение на спирането на масовия поток мигранти, преминаващи през нейна територия към Европа. Според Брюксел Анкара трябва да положи много повече усилия, за да бъде решен проблемът с бежанците и да изпълни ангажиментите си, записани в споразумението между ЕС и Турция. Това става ясно от думите на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той добавя и че като цяло Евросюзът не остава доволен от сътрудничеството си с турските власти по въпросите с мигрантската вълна.

"Ще продължим да обсъждаме начини за подобряване на ефективността на тяхното сътрудничество. Видяхме вече първите резултати, които са окуражителни, но има още дълъг път, преди да бъдем доволни", казва Тимерманс на пресконференция в Амстердам. Той допълни също, че ще продължи дискусията за подобряване на сътрудничеството с Анкара.

Според зам.-председателя на Еврокомисията броят на мигрантите, пътуващи от Турция – основният транзитен коридор за много сирийски бежанци към Европа, остава "относително висок". Тимерманс допълва, че следващата неделя ще посети Турция, за да обсъди прилагането на двустранните планове за бежанците, договорени през ноември.

В рамките на плана лидерите на ЕС се ангажираха с изплащането на 3 млрд. евро в помощ на Турция, която на своя територия има повече от 2 млн. сирийски бежанци. Евросъюзът също така се ангажира да даде нов тласък на преговорите за членство на Турция в съюза, припомня БГНЕС. В замяна Анкара обеща да предприеме мерки за ограничаване на мигрантския поток, в това число и за борба срещу трафика на хора. Освен това Анкара се ангажира и със сътрудничество с ЕС по обратното приемане на икономически мигранти, на които в европейските държави им е отказан статут на бежанци.

Водещи

Най-четени