Брюксел: Всички дози AstraZeneca ще остават в Евросъюза 26.03 | 20:00

Имахме проблем с тази компания, подчертава Тиери Бретон

От iNews.bg

Европейският съюз ще гарантира, че ваксините срещу коронавирус, произведени от "АстраЗенека" (AstraZeneca), ще останат в рамките на единния блок, докато компанията не се върне към изпълнение на ангажиментите си за доставка, заяви в петък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, предаде БНР, позовавайки се на Ройтер.

В сряда ЕК затегна контрола върху износа на коронавирусни ваксини, предоставяйки на Европейския съюз по-голяма възможност да блокира доставките до страни с по-високи нива на ваксинация (като Великобритания) или които не споделят дозите, които произвеждат.

"Разбира се, "АстраЗенека" е проблем...Имахме проблем с тази компания", посочи Бретон, добавяйки, че всички останали доставчици се справят добре.

"Разполагаме с инструментите и ще се погрижим всички дози от ваксината да останат в Европа, докато компанията не се върне към поетите ангажименти", каза еврокомисарят по време на посещение в завода на фармацевтичната компания в Барселона Reig Jofre, която фирма ще пълни и ще бутилира коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) от средата на месец юни.

Бретон съобщи, че от април Европейският съюз очаква да получи 55 милиона дози от коронавирусната ваксина на Johnson & Johnson.

Европа трябва да бъде световен лидер в производството на коронавирусни ваксини до края на годината, като 52 фабрики на целия континент ще участват в процеса, каза Тиери Бретон.

Той също така посочи, че Европа трябва да е ваксинирала достатъчно хора през лятото, вероятно около средата на юли, за да постигне ниво на "глобален имунитет".

До края на годината Европа трябва да има капацитет да произвежда общо между два и три милиарда дози, добави той.

Производството в завода на компанията Reig Jofre в Барселона, който ще осъществява последната стъпка за пълнене и завършване на производствения процес на ваксината "Джонсън и Джонсън", може да надхвърли 100 милиона дози на ден, заяви испанският министър на индустрията Рейес Марото на същата пресконференция.

Ройтерс посочва, че ваксината на "Джонсън и Джонсън" може да даде тласък на разклатената кампания за ваксинация в Европа.

Ваксината на Johnson & Johnson е една от четирите, одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Тя има ефективност от 72% като цяло и е 86% ефективност при предотвратяване на тежки случаи на заболели с Covid-19. За разлика от другите ваксини тя се нуждае само от една доза, за да бъде постигнат имунитет срещу коронавируса.

Водещи

Най-четени