Брюксел вади €340 млн. за 100 000 нови работни места 30.05 | 15:25

Солидарността е не принцип, а същността на ЕС, заяви Юнкер

От iNews.bg

Европейската комисия предложи днес бюджет и специфична правна уредба за Европейския корпус за солидарност. Идеята за е целта да бъдат осигурени 340 млн. евро за периода до 2020 г. Това ще допринесе за укрепване на инициативата и за създаване на повече възможности за младите хора. Освен че ще предлага възможности за назначения за доброволческа дейност, стажове и работа, Европейският корпус за солидарност вече също ще предоставя на участниците възможност да създават свои собствени проекти за солидарност или да кандидатстват като група за извършване на доброволческа дейност.

По време на първата фаза, започнала през декември 2016 г., осем различни програми бяха мобилизирани, за да бъдат предложени възможности за доброволческа дейност, стаж или работа по линия на Европейския корпус за солидарност. Повече от 30 000 млади хора вече са се регистрирали за участие и първите участници вече започнаха работа по своите назначения.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер заяви: "Солидарността е нещо повече от принцип — тя е състояние на духа, което изразява същинската цел на Европейския съюз. Корпусът за солидарност е въплъщение на принципа. Аз се гордея с това, което представлява Корпусът, и съм благодарен на всички, които се записват за участие в него, както и на организациите, осигуряващи назначения на младите хора. Днес предоставяме на Корпуса подходяща правна форма, както и бюджет, осигуряващ неговото функциониране. Участниците по места са тези, които вдъхват живот на Корпуса и на европейската солидарност."

Водещи

Най-четени