Брюксел вдига вноската на България заради Брекзит 07.08 | 10:31

Раздялата с Великобритания отваря 12-милиардна дупка в бюджета на ЕС, която ще трябва да се компенсира от останалите членки

От iNews.bg

Раздялата на Великобритания с Европейския съюз ще отвори многомилиардна дупка в хазната на Общността. Това стана ясно от думите на еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Той заяви, че след Брекзит в бюджета на ЕС ще се появи ежегоден дефицит от 10 до 12 млрд. евро. При тези условия ще се наложи да се премине към мерки за строги икономии и по-високи вноски от страните членки, добави той. Което означава, че и нашата страна ще започне да плаща повече за еврочленството си. Засега обаче не става ясно с колко точно ще трябва да се увеличат вноските на отделните държави и дали те ще си разделят покриването на дупката в общия бюджет поравно или на друг принцип.

"В дългосрочна перспектива заради Брекзит в бюджета няма да стигат между 10 и 12 милиарда годишно", Обяснява Йотингер пред германското издание Bild. По-рано британското издание The Telegraph съобщи, позовавайки се на свои източници, че Лондон от своя страна е готов да плати до 40 милиарда евро, за да погаси финансовите си задължения към ЕС след Брекзит, припомня БГНЕС.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г. привържениците на Брекзит спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за стартирането на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година.

Водещи

Най-четени