Брюксел готви забрана за свободното преминаване на бежанци между държавите в ЕС 24.10 | 20:30

Юнкер представя пред лидерите на Балканите нов план от 16 краткосрочни мерки за решаване на кризата

От Ростислава Иванова

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи утре нов план от 16 точки за справяне с бежанската криза, който съдържа и правилото, че една страна не може да изпраща мигранти на друга без да е получила предварително съгласие. Той ще представи плана си утре по време на свиканата спешна среща в Брюсел с лидерите на държавите от Западните Балкани и някои членки на ЕС.

Това заяви Юнкер пред германската медийна група "Функе", цитиран от "Ройтерс" и "БТА". Председателят на ЕК изрази надежда, че на срещата да бъдат договорени краткосрочни мерки за справяне с бежанската криза в Балканския регион.

Юнкер инициира тази среща заради струпването на десетки хиляди имигранти по границите на балканските страни, след като повечето членки на ЕС издигнаха огради и спряха достъпа на бежанци. Така Балканите се превърнаха в буферна зона и ничия земя за имигранти между Турция и ЕС.

По този повод днес в София се срещнаха премиерите на България, Сърбия и Румъния и излязоха с единно становище пред Еврокомисията за кризата с бежанците на Балканите. Тримата балкански премиери ще излязат утре с ултиматум към ЕС, че също ще затворят границите си, ако страните-членки продължават да издигат огради.

"Утре ще бъдат обсъдени неотложните потребности и съвместните оперативни отговори на текущите хуманитарни нужди и ще бъдат взети решения за краткосрочни мерки. Ние се нуждаем от по-тясно сътрудничество между страните от региона, за да управляваме ситуацията", увери Юнкер. 

На срещата ще присъства и германският канцлер Ангела Меркел, посочва немската преса. Очаква се тя да приведе доводи в полза на разпределянето на мигрантите вътре в ЕС директно от центровете, където са регистрирани за пръв път, съобщи "Шпигел".

В интервюто за "Функе" Юнкер поздрави Меркел за ангажирането й в бежанската криза.
"Ценя високо факта, че канцлерът не се отклони от своя курс, независимо от резултатите от последните проучвания на общественото мнение. Защото това не е въпрос на краткосрочна популярност, а въпрос по същество", коментира председателят на ЕК.

Германия очаква най-малко 800 хиляди мигранти тази година. В четвъртък стана ясно, че Берлин въвежда улеснените процедури за бързо депортиране на икономически имигранти от Югоизточна Европа, за да приеме новите бежанци.  

Водещи

Най-четени