Брюксел забрави да сложи християнските празници в учебната програма 02.05 | 13:38

След натиск от страна на европейския омбудсман от ЕК се извиниха за грешката

От iNews.bg

Европейската комисия публикува своето извинение относно липсващите християнски празници в учебната програма за 2010/2011 година. С това се прекратява и делото на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос по този случай.

Диамандурос започна проверката след оплакване от ирландски свещеник. Той забелязал, че в учебния календар липсват празници като Коледа и Великден, но пък за сметка на това са отбелязани празници на други религии, като еврейската и мюсюлманската нова година например.

Всяка година от ЕК публикуват Европейски дневници, в които са вписани празниците през годината за учебните заведения в ЕС. Документът се разпространява сред три милиона учащи в общността.

Европейският омбудсман е получил оплакването от ирландския свещеник през януари 2011 година. Месец по-късно Диамандурос е препоръчал на ЕК да публикува извинение за тази грешка и да допълни християнските празници на своя уеб сайт. Освен това от институцията трябва да изпратят коригирана версия за всички учители в ЕС, които са поискали копие от Европейските дневници, поиска тогава омбудсманът.

След извинението на ЕК, делото по този случай е прекратено без повече разследвания, се казва още в изявлението на Никифорос Диамандурос.

Водещи

Най-четени