Брюксел започна наказателно дело срещу Полша заради съдебната реформа 29.07 | 17:36

Спорни текстове позволиха на изпълнителната власт да уволнява и назначава шефове на съдилища

От iNews.bg

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Полша заради спорната съдебна реформа. Според Брюксел един от законите за реформа на съдебната система нарушава Европейското право. ЕК е изратила официално уведомление до Варшава веднага след като в петък в полския Държавен вестник е бил публикуван спорният Закон за общата организация на съда. 

Полша има едномесечен срок да отговори на критиките на Еврокомисията. 

Президентът на Полша Анджей Дуда вече наложи вето на други два спорни закона, които породиха опасения, че ще застрашат независимостта на съдебната власт.

Наказателната процедура, която може да докара финансови санкции на Полша, е заради третия закон, който бе одобрен на 12 юли от парламента и вече е обнародван. Той дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища, което според Еврокомисията е неприемливо. 

Брюксел твърди също, че различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии - съответно 65 и 60 години, е дискриминация. 

ЕК не одобрява и мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст. 

"Новите правила позволяват на министъра на правосъдието да упражнява влияние над отделните съдии чрез неясните критерии за удължаване на техните мандати, с което се подкопава принципът за несменяемост на съдиите", смята ЕК.

Водещи

Най-четени