Брюксел запушва устите на недоволните страни! Изземва правомощията им по приема на бежанци 05.04 | 13:52

Европейската комисия иска не държавите, а еврочиновници да разпределят мигрантите

От iNews.bg

Европейската комисия е предложила на държавите членки да прехвърлят на Брюксел правомощията си в областта на миграционното законодателство. Това става ясно от проекта на документа "Реформа на европейската миграционна система и укрепване на легалните маршрути за Европа", която ще бъде представена в Брюксел в сряда, пише немския Die Welt.

От документа става ясно, че се предвижда отговорността за обработката на молбите за предоставяне на убежище да бъде централизирана от национално на европейско ниво.

Затова се предвижда да се разширят правомощията на Европейския офис за помощ за бежанците, като му се делегира възможност за определяне за вземане на решения относно приема на мигранти, създадат се негови филиали в държавите членки. Тези звена ще приемат и жалбите при отказ за предоставяне на статут.

В проекта на документа се говори, че така ще се създаде единен и централизиран механизъм за вземане на решения, който да гарантира хармонизирането на процедурите, както и оценка за нуждата от защита на ниво ЕС.

В документа, според немското издание, се съдържа критика за действащата дъблинска система.

Това, което сега иска ЕК, е да се правят "справедливи корекции" за разпределението на бежанците.

Водещи

Най-четени