Брюксел иска затопляне на отношенията с Москва, но кризата в Украйна пречи 24.04 | 14:38

Санкциите на ЕС не са самоцел, идеята е единствено спазването на Минските споразумение, каза тя след срещата си с Лавров

От iNews.bg

Брюксел иска да възстанови партньорството и добрите си отношения с Москва. Кризата в Източна Украйна и разногласията по тази тема обаче пречат на тези намерения на Европа. Това стана ясно след срещата на върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини с руския външен министър Сергей Лавров.

"В течение на много години Русия и ЕС бяха стратегически партньори и ние искаме това отново да бъде така. Готови сме да разгледаме всички аспекти на възможности ни сътрудничество от гледна точка на прагматиката и общите ни интереси", каза тя. Като добави и че в много отношения те съвпадат – и на двустранна, и на регионална и на глобална основа.

Въпреки това обаче има неща, които пречат на благоприятното развитие на нещата и на затоплянето на отношенията, стана ясно още от думите на Могерини. И това се отнася предимно до Източна Украйна. "Определено ЕС има някои глобални различия с Русия и на първо място това са въпросите, касаещи Украйна", отбеляза първият дипломат на Брюксел, цитирана от ТАСС. В тази връзка тя подчерта, че при така стеклата се тежка ситуация не трябва да се губи "и сантиметър от възможната територия за сътрудничество". Тя допълни и че в тази връзка тя е обсъдила с Лавров как да се стигне до реално постигане на нещата, заложени в пътната карта за Източна Украйна, договорена с Минските споразумения.

Могерини коментира също и че наложените от ЕС санкции срещу Русия не са самоцел и идеята на държавите членки не е просто да ги има. "Много пъти сме отбелязвали, че всички страни от ЕС са единни по въпроса, че тази обща политика е насочена единствено към прекратяването на конфликта в Източна Украйна и пълната реализация на Минските споразумения", отбеляза още тя.

Водещи