Брюксел към Ердоган: Първо спираш мигрантите, после идваш за пари 10.03 | 10:33

Събитията на гръцко-турската граница са явен политически натиск, отсече Юфон дер Лайен

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган поиска конкретна помощ от Европа за Сирия, но получи отговор, че Турция първо трябва да спре мигрантите, които идват от нейна територия към Гърция, предаде БГНЕС.

Ердоган отиде в Брюксел, където беше посрещнат от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателя на Европесйкия съвет Шарл Мишел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Кризата с мигрантите, която има както хуманитарен аспект, така и представлява заплаха за сигурността, идва от Сирия. Нито една европейска страна не може да си позволи лукса, да остане безразлична. Очакваме конкретна подкрепа от нашите съюзници за борбата, която Турция е оставена да води сама. НАТО е в критичен период, в който трябва да покаже ясно своята подкрепа”, каза Реджеп Ердоган на лидерите на ЕС и НАТО, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз, обаче, не оказва подкрепа за военните действия на Турция на територията на Сирия. Брюксел каза още преди кампанията на Анкара, че не одобрява идеята.

Освен това Европейският съюз обещава помощ на Турция за справянето с мигрантите, но не безусловно и безкритично.

"Събитията на гръцко-турската граница явно сочат, че става дума за политически мотивиран натиск към външните граници на Европейския съюз.”, каза Фон дер Лайен на Реджеп Ердоган за мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция.

"Предусловие за каквато и да е помощ за Турция, ще бъде спирането на подкрепата им за незаконните опити за прекосяване на границата на ЕС, както и изтеглянето на мигрантите от граничния район.”, допълни влиятелният евродепутат Манфред Вебер.

Европейският съюз казва, че досега са били преведени около половината от 6 милиарда евро, които Брюксел обеща на Анкара в сделката за спиране на мигрантския поток към Европа.

Според ЕС, парите са били дадени на Турция за построяването на училища и медицински центрове за милионите бежанци на тяхна територия.

Споразумението предвиждаше и други мерки, като взимане от европейски държави на бежанци директно от лагерите в Турция и осигуряването на безвизов режим за турските граждани при пътуването им в Европейския съюз.

Но 27-те бяха изненадани от мащаба на чистката в Турция, след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Според Брюксел тя е била насочена срещу критиците на управлението на президента.

Това накара ЕС практически да замрази преговорите с Турция за присъединяване към Общността.

"Обяснихме ясно на президента, че нашата решимост да продължим напред към решаването на тези проблеми е налице, но тя трябва да бъде реципрочна на действия от негова страна.”, каза Урсула фон дер Лайен след продължилата 40 минути среща с Реджеп Ердоган.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, след разговора с турския президент, че Алианса вече е вложил около 5 милиарда щатски долара в Турция, с които са били модернизирани военни летища и радарни комплекси.

Водещи

Най-четени