Брюксел към европейците: Гответе се да работите до откат 18.07 | 09:30

ЕК зове държавите членки да вдигат пенсионната възраст и да приемат повече мигранти

От iNews.bg

Брюксел предупреждава европейците да се готвят да работят до откат. Защото ще се пенсионират още по-късно. Макар през последните десетилетия пенсионната възраст да нарастваше, това ще трябва да продължи. Причината е в застаряващото население на Стария континент, от което следва, че хората ще трябва да работят още по-дълго. А в същото време призивът е и за прием на повече мигранти. Която мярка обаче е доста спорно дали ще успее да увеличи работната ръка в държавите предвид моментната картинка с бежанците.

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, се предупреждава в доклад Европейската комисия. Което означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социално-осигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите, които получават парите си за старини от тях. За да се запази стабилността на пенсионните системи, ЕК призова 28-те държави за повишаване на пенсионната възраст, стана ясно от думите комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен, предаде БГНЕС.

"В момента средно четирима души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго. В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване", каза тя, цитирана от БНР.

Еврокомисията препоръчва също на правителствена и да създадат национални мерки за насърчаване на раждаемостта и прием на мигранти. От което следва, че явно в Брюксел не са недоволни от бежанската криза, въпреки че тя създава сериозни проблеми и огромни бюджетни разходи на редица държави. А и освен това изключително скромна част от мигрантите имат желанието да се включат в пазара на труда в страната, до която са се добрали. Дори и богатите европейски страни, като Германия и Франция, където действат програми за ограмотяване, обучение, езикови курсове и т.н., към момента не успяват да интегрират кой знае каква част от настанилите се в тях мигранти. Които предпочитат да живеят на социални помощи в центровете за настаняване, вместо да започнат работа.

Водещи

Най-четени