Брюксел отряза Турция за премахването на визите 19.07 | 08:20

Това няма как да се случи при отстраняването на хиляди съдии, защото са неудобни и репресии срещу журналисти, категоричен е Гюнтер Йотингер

От iNews.bg

Евросъюзът няма да предостави възможност за безвизово пътуване на турски граждани в държавите-членки поне през тази година. Това става ясно от думите на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер. Причината пък едва ли е изненада за някого – репресиите, които предприе правителството в Анкара след неуспешния опит за военен преврат в страната.

"Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква сега в Европейския парламент. Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината. Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности. Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание”, казва Йотингер, цитиран от БНР. Еврокомисарят добавя и че за ЕС е недопустимо да се заплашват журналистите, затварят медии, да се уволняват или арестуват десетки хиляди длъжностни лица, да се премахва имунитетът на депутатите и т.н.

Йотингер е категоричен и че не може заради това, че са неудобни, хиляди съдии да бъдат отстранени от длъжност. Той отново отбеляза и нуждата от категоричното спазване на закона и конституцията от страна на властите в Турция в действията им след потушения опит за военен преврат, за което вчера призоваха не един и двама европейски и световни лидери.

Водещи

Най-четени