Брюксел отрязва турците за безвизови пътувания в ЕС 22.07 | 11:01

Опитът за преврат и крутите мерки на властта в Анкара няма да позволят либерализацията на режима

От iNews.bg

Турция няма да получи либерализацията на визовия режим с ЕС и нейните граждани скоро няма да могат да пътуват свободно в Шенген и останалите държави-членки. През септември Европарламентът трябва да гласува предложението за отпадането на визите. Още сега обаче е почти 100% сигурно, че евродепутатите няма да подкрепят отпадането на "пропуските" за турските граждани.

"Има много голяма вероятност Европейският парламент да гласува против предоставянето на безвизов режим на Турция", твърди източник на "РИА Новости" в институцията. А причината едва ли ще е изненада за някого – опитът за преврат от миналия петък, последвалите действия на властите в Анкара и сериозното напрежение в Турция.

Наскоро еврокомисарят по вътрешните дела Димитрос Аврамопулос обяви, че за отпадането на визите Турция има да изпълни още 5 условия. Това се отнася обаче само до режима за краткотрайно пребиваване в Шенгенската зона. За пълната либерализация на визовата политика на Брюксел към Анкара, тя трябва да отговори на всичките 72 критерия за това.

Водещи

Най-четени