Брюксел предлага на Великобритания още година членство в ЕС? 05.04 | 10:30

В Лондон пък преговорите между партиите за постигане на съгласие по Брекзит продължават

От iNews.bg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Обединеното кралство 12-месечно "гъвкаво" отлагане на Брекзит, според високопоставен източник в ЕС, предаде БНР. Днес във Великобритания продължават преговорите между Консервативната и Лейбъристката партия за намиране на изход от кризата около Брекзит.

Туск е заявил, че е намерил отговор преди срещата на високо равнище на 12 април. По-рано Брюксел обяви, че Великобритания трябва до 12 април да каже дали ще участва в изборите за Европейски парламент, в противен случай по-дългото отлагане на Брекзит може да се окаже невъзможно.

Според високопоставен източник от Брюксел Туск смята, че предложеното от него 12-месечно отлагане елиминира възможността Великобритания постоянно да иска отлагане на напускането си.

Междувременно в Лондон продължават партийните преговори за постигане на приемливо споразумение за Брекзит. Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс предупреди партиите, че ако не успеят да се договорят, отлагането трябва да е за по-дълго време.

Твърди се, че консерваторите и лейбъристите гледат напълно сериозно на намирането на компромис и Брекзит фигурира в манифестите и на двете партии, но вековните политически различия са пречка за постигане на съгласие.

Водещи

Най-четени