Брюксел предлага на Лондон споразумение като СЕТА 24.10 | 15:03

Условията в него дори може да са малко по-добри от тези в договора с Канада, каза Барние

От iNews.bg

Представителят на ЕС в преговорите за Брекзит Мишел Барние предупреди, че Великобритания може да очаква да получи търговско споразумение, което да е малко по-добро от това между Европейския съюз и Канада. Той обаче заяви, че дори подобна сделка би отнела години за договаряне. Френският политик заяви, че очаква да бъде договорен кратък преходен период преди март 2019 г., който да помогне за облекчаването на британското излизане от блока. Това обаче ще изисква правителството да се съгласи с продължаването в сила на европейското законодателство и юрисдикцията на Европейския съд. Търговска сделка обаче ще отнеме няколко години.

"Ако постигнем споразумение за методичното излизане на Великобритания, такъв (преходен) период – кратък и дефиниран, е възможен", заяви Барние в интервю, цитиран от вестник "Гардиън", предаде БГНЕС. Според него той може да обхване срока до края на финансовия период (до 2020 г.), което ще даде повече време за подготовка на бъдещите търговски отношения.

"От момента, в който Великобритания ни каза, че иска да излезе от единния пазар и граничния съюз, ние ще трябва да работим върху модел, който се доближава до споразумението, подписано с Канада", каза Барние. Той обаче заяви, че не очаква подобно споразумение да бъде сключено скоро, тъй като преговорите ще бъдат трудни и ще са необходими няколко години, за да може договореното да бъде ратифицирано от националните парламенти.

Споразумението между ЕС и Канада, известно като СЕТА, предвижда отмяната на 98% от таксите за внос между двете страни и е значителна стъпка към свободната търговия. Същевременно по-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че резултатите от преговорите зависят от Великобритания и липсата на сделка остава вариант. "ЕС ще може да се справи с всеки сценарий, стига да не е разединен", каза Туск пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП. По думите му "зависи от Лондон как това ще свърши – с добра сделка, без сделка или без Брекзит".

Водещи

Най-четени