Брюксел размаха пръст на Орбан за смъртното наказание 30.04 | 15:25

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова унгарския премиер да обяви незабавно, че няма намерение да въвежда тежката присъда

От iNews.bg

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва незабавно да обяви, че няма да въведе смъртното наказание в своята страна, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на обща пресконференция в Брюксел с президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, предадоха световните агенции.

"Ние не сме обсъждали това, но защо да обсъждаме очевидното? Хартата на Европейския съюз за основните права на човека забранява въвеждането на смъртното наказание. Господин Орбан трябва незабавно и категорично да обяви, че това не е негово намерение, защото в противен случай ще водим битка", подчерта в отговор на журналистически въпроси председателят на ЕК.
 
Унгарският министър-председател повдигна въпроса за връщане на наказанието по повод смъртта на 21-годишна продавачка на цигари в Унгария. Той подчерта, че въпросът за смъртната присъда трябва да остане на дневен ред, след като строгите наказателни закони изглежда не са достатъчни.

Междувременно от ЕК съобщиха, че като "последна възможност" може да се стигне до отнемането на правото на глас на Унгария заради намеренията за връщане на смъртното наказание.

Прилагането на чл. 7 от договора за ЕС винаги остава последна възможност. Това заяви говорителят на ЕК Наташа Берто в отговор на въпрос дали този правен текст може да бъде приложен спрямо Унгария заради намеренията на Будапеща за връщане на смъртното наказание. По думите на говорителя подобни намерения са в противоречие с основните ценности на ЕС.

Няма да обсъждаме хипотетични сценарии, но ЕК следи за прилагането на общностното законодателство, отбеляза Берто. Имаме правото да предприемем разговори с дадена държава, когато установим нарушение на законодателството на ЕС, за да предотвратим продължаващо нарушение, поясни тя. Ако не се намери решение в установената рамка, чл. 7 винаги остава последен изход за разрешаването на всякаква криза, свързана със защитата на европейското право, поясни говорителят.

Водещи

Най-четени