Брюксел ще плаща на бежанците, за да стоят в Турция 08.09 | 20:14

Близо 1 млн. сирийци ще получат дебитни карти по програма, за която ЕС ще плати 348 млн. евро

От iNews.bg

Брюксел измисли нов вариант да спаси Европа от бежанската вълна. Нелегалните мигранти вече ще получават пари още докато са в Турция, за да останат там и да не продължават пътя си към Стария континент. Мярката ще започне да се прилага още от следващия месец.

Идеята на Европейския съюз е да раздава дебитни карти на бежанците в югоизточната ни съседка. Планът е част от мултимилиардното споразумение между Брюксел и Анкара за намаляване на потока от мигранти към Европа. Раздаването на дебитните карти ще започне през октомври и е предвидено да обхване близо 1 млн. души. По-голяма част от тях ще бъдат сирийци.

"Бежанците, които се нуждаят от хуманитарна помощ, ще получат електронни дебитни карти", посочи еврокомисарят по хуманитарна помощ Христос Стилянидис по време на пресконференция в Брюксел. Той допълни още, че картите ще бъдат захранвани с пари всеки месец, като бежанците ще могат да ги ползват свободно, предаде БГНЕС.

Стилянидис обаче не съобщи какви суми ще има в картите. Той посочи само, че целият план е на обща стойност 348 млн. евро и цели да окаже помощ на най-тежко засегнатите, като в същото време ще стимулира и икономиката на районите в Турция с най-голям брой бежанци. На базата на тези данни може да се направи простата сметка, че всеки бежанец ще получи по 348 евро. Освен ако в тази сума не влизат и разходите, свързани с реализацията на плана. Не е ясно също и колко време ще продължи да работи този план и съответно за какъв период бежанците ще разполагат с въпросната сума.

Програмата за дебитните карти е разработена съвместно със Световната продоволствена програма на ООН, турските власти и турския Червен полумесец.

Анкара и Брюксел засилиха сътрудничеството си по мигрантската криза, след като по-рано тази година подписаха съвместно споразумение. В замяна на своята помощ за намаляване на потока от хора към Европа Турция получи ускоряване на членството си в ЕС, както и обещания за визова либерализация, както и финансова помощ в размер на общо 6 млрд. евро.

Водещи

Най-четени