Брюкселските атентатори готвили нападения по време на Евро 2016 11.04 | 20:37

Информацията е потвърдил и задържаният терорист Мохамед Абрини

От iNews.bg

Терористите, които осъществиха атентатите в Брюксел от 22 март, са подготвяли масови нападения по време на предстоящото това лято във Франция европейско първенство по футбол.

Информацията е била потвърдена и по време на разпитите на арестувания преди дни съучастник на самовзривилите се летище "Завентем” и метростанция "Малбек” братя Бакрауи – Мохамед Абрини, който дълго време беше издирван от белгийските служби. Джихадистът е обяснил на следователите, че френско-белгийската терористична група се е подготвяла да извърши поне един атентат някъде във Франция по време на Евро 2016, предаде ТАСС.  

В същото време обаче френските власти изобщо не гледат на ареста на Абрини като на край на опасността от извършване на терористичен акт в страната. "Ликвидирането на неговата мрежа не означава, че е ликвидирана и опасността. Напротив, други терористични групи могат също да нанесат удар срещу нас”, казва френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. И допълва, че службите в страната нямат никакво намерение да намалят активността по работата си за разкриване и предотвратяване на евентуални терористични актове. Гражданите също трябва да останат бдителни, призовава Казньов.

Това, че за времето на провеждане на европейския футболен шампионат е възможно да се подготвят терористични нападения, не е новина за властите във Франция. Още след атентатите от 13 ноември м.г. те разгледаха всички възможни сценарии и взеха необходимите мерки предвид предстоящото Евро 2016, което ще се проведе между 10 юни и 10 юли.

Водещи

Най-четени