Бугарите ги однесоа скапоценостите од Охрид во 1916 година!!! 24.10 | 14:45

Македонците се опитали да ги скрият, преди да настъпят "поробителите от София"

От Филипа Тодева

Журналистът Йоан Поповски (1916-2012) е един от основоположниците на новата македонска журналистика. В книгата си, озаглавена "Моята журналистика", авторът описва как са откраднати църковните скъпоценности от Охрид по време на Първата световна война – нещо, което той описва като голям културен грабеж. Първоначално откъси от творбите му се публикуват в списание "Съвременност" през 1968 година, а след това в списание "Старт", очевидно с цел да бъде запозната македонската общественост къде се намират съкровищата на Охрид.

Македонският "Утрински вестник" надлежно разказва как един ден Поповски се натъкнал на старинен ценен документ, докато чакал да си купи храна пред една пекарна. Вероятно става въпрос за списък на откраднатите съкровища.

В книгата си Поповски пише, че преди появата на българската войска в Охрид през 1915 година гражданите тичали да скрият скъпоценните предмети "от новите поробители, които ще ги отнесат в София". С българските войски обаче дошъл и владиката Борис, който имал за задача да намери църковните съкровища. Българите били насочени към свещеник Георги Иванов, за когото имали информация, че крие плащаницата на Андроник Палеолог и някои летописи на Йован Скилица. Артефактите са намерени и откарани в София.

Твърди се, че на 28 ноември 1916 година е изпратена до тогавашния български премиер Васил Радославов, в която са описани "трофеите", които българите са откраднали от Охрид.

Сред тях са икона на Христос Спасителя с трънения венец, подарък на охридския архиепископ Димитрис Коматина от XIII век, плащаница на Андроник Палеолог, собственост на църквата "Свети Климент", сребърен и златен потир, златна корона на Св. Климент и др.

Водещи

Най-четени