Будапеща и Братислава заедно срещу квотите за мигранти 07.10 | 17:55

Никой не може да ни налага с кого да живеем в страната си, казва Орбан

От iNews.bg

Квотното разпределение на мигранти между държавите в ЕС е неприемливо за Словакия и Унгария, заявиха след среща в Братислава министър-председателите на Словакия и Унгария Роберт Фицо и Виктор Орбан.

"Задължителните квоти за прием на бежанци са приключена политическа тема”, посочи Фицо. Словашкият премиер добави, че Братислава и Будапеща са оспорили тази инициатива на Еврокомисията пред Европейския съд в Люксембург.

Словакия смята да подготви и да предложи на партньорите си в ЕС проект за правила на нова миграционна политика, в които ще бъдат взети под внимание интересите на всички държави от ЕС, но няма да се говори за квоти.

В Унгария пък скоро ще бъдат направени промени в конституцията, които "гарантират изключването на външен натиск във връзка с квотите”, посочи Виктор Орбан, предаде БГНЕС.

"Никой няма да ни налага някакви квоти. Решение с кого да живеем заедно ще взема единствено унгарският парламент. Искаме да внесем такива допълнения в конституцията, че никой да не може да ни налага някакви квоти”, подчерта унгарският премиер.

Водещи

Най-четени