Будапеща предлага домакинство на среща ЕС - Балканите за мигрантите 11.09 | 15:41

На срещата в Прага Чехия, Унгария, Полша и Словакия отхвърлиха задължителните квоти, предложени от ЕК

От Галина Александрова

В опит да се справи с потока от бежанци и мигранти от балканските държави, Унгария предложи да стане домакин на среща с южните си съседки, които не са в ЕС, като Сърбия или дори Македония, предаде AFP.

"Будапеща ще се радва да бъде домакин на конференция, която да постигне сътрудничеството между западните държави и тези от Западните Балкани", заяви унгарският външен министър Петер Сийярто след кризисната среща в Прага.

Той също така разкри, че от следващата седмица страната му ще преследва всеки, който поврежда граничната инфраструктура.

"От следващата седмица ще имаме правило, че всеки, който влиза незаконно в Унгария и поврежда защитната инфраструктура на границата, ще бъде изправен пред затвор и екстрадиция”, заяви министърът по време на съвместен пресконференция с колегите си от Чехия, Полша и Словакия.

Четирите държави от Източна Европа, които се срещнаха днес в Прага, потвърдиха своето отхвърляне на задължителните квоти за имигранти, които бяха предложени по-рано от Европейската комисия.

Отказът дойде, независимо от предупреждението на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, че имигрантската вълна може да е "най-голямото предизвикателство" в историята на ЕС. Той се срещна днес със своите колеги от Чехия, Унгария, Полша и Словакия в Прага, но въпреки това не успя да ги убеди да приемат плана на съюза за разпределението на 160 000 имигранти.

"Германия очаква 40 000 нови имигранти от юг през уикенда, независимо от желанието на германските граждани, нашите възможности стават все по-малки и по-малки", каза германският министър като добави, че Европа се нуждае от солидарност.

"Убедени сме, че както държави ние трябва да запазим контрола върху броя на тези, които ще можем да приемем, и след това да им окажем подкрепа", каза чешкият външен министър Любомир Заоралек.

Голяма част от Източна Европа се противопоставя на преместването на имигранти, независимо, че по-голямата част от тях са се насочили към северната част на континента.

"Нередно е да говорим за задължителни квоти, изчислени на изключително бюрократична база, почти като упражнение по счетоводство... без консултация с държавите членки", каза по-рано румънският президент Клаус Йоханис.

Водещи