Бум на корупцията в Албания. Скоро няма да види път към ЕС 14.04 | 18:13

ЕП отказа на Тирана да започне преговори за членство

От iNews.bg

В Албания има напредък на нужни ключови политически и административни реформи, но все още не са стигнали до стадий, в който може да се започнат преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък.

"Албания е на верния път към членство в ЕС. В момента страната подготвя много амбициозна правосъдна реформа, която ще се справи с най-важните притеснения, изразени от гражданите, и ще помогне в борбата с корупцията в ежедневието. Гражданите на Албания искат да се подготвят за членство в ЕС. Сега техните политици трябва да поддържат инерцията и продължат с прилагането на реформите”, коментира докладчикът Кнут Флекенщайн (С&Д, Германия), цитиран от пресслужбата на ЕС.

В резолюцията се казва също така, че ако страната иска да започне преговори за присъединяване към ЕС, тя трябва да засили реформите в приоритетни сфери като върховенството на закона, съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, публичната администрация и основните права.

Евродепутатите продължават да бъдат загрижени относно широко разпространената корупция, особено в областта на образованието, здравеопазването, съдебната система и някои други сфери. Друго притеснение представлява "широко разпространената автоцензура сред журналистите, които понякога биват физически възпрепятствани да отразяват специфични събития, нападани или заплашвани заради своята работа."

Водещи

Най-четени