Бурята „Борис“ връхлетя североизточните и централните райони на Италия 20.09 | 09:17

Фон дер Лайен направи това изявление след среща с лидерите на Полша, Чешката република, Словакия и Австрия, за да обсъдят помощта за пострадалия от наводненията регион.

От iNews.bg

Бурята "Борис" връхлетя североизточните и централните райони на Италия, дни след като предизвика мащабни наводнения в Централна Европа.

Повече от 1000 жители на североизточния регион Емилия - Романа са евакуирани, а градове в централния регион Марке в Италия съобщават за сериозни наводнения и нарушения. Двама души са обявени за изчезнали.В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви 10 млрд. евро финансиране от ЕС за засегнатите страни.

Фон дер Лайен направи това изявление след среща с лидерите на Полша, Чешката република, Словакия и Австрия, за да обсъдят помощта за пострадалия от наводненията регион.

Срещата се проведе в полския град Вроцлав, в югозападната част на Полша, който от няколко дни е застрашен от високи нива на реките. На последвалия брифинг Фон дер Лайен заяви: "Извънредните времена изискват извънредни мерки".

Коментарите й бяха направени в момент, когато Италия стана поредната страна, пострадала от бурята "Борис" - система с ниско налягане, която премина през Полша, Чешката република, Румъния и Австрия, убивайки най-малко 23 души.

Училищата в Емилия Романа са затворени. Някои пътища бяха засегнати от свлачища, а железопътният трафик беше сериозно нарушен. Властите предупредиха жителите да не излизат от мазетата си и да се преместят на горните етажи на домовете си.

Жителите, цитирани от местните медии, заявиха, че се е наложило да напуснат домовете си с лодки посред нощ. Високото ниво на реките е довело и до преливане на канализационната система

Водещи

Най-четени