Буш зове американците за втора инвазия в Ирак! Сякаш един провал не стига 09.06 | 13:45

„Аз избрах пътя на военното присъствие. Ще видим дали нашето правителство ще коригира своята позиция спрямо реалностите на място“, казва той

От iNews.bg

Бившият президент на САЩ Джордж Буш – младши смята, че е необходимо да бъде проведена сухопътна операция, за да бъде победена терористичната групировка "Ислямска държава". Това заявява той в интервю за израелското издание Israel Hayom, предаде БГНЕС.

"Президентът ще трябва да предприеме решителни действия. Моятата позиция е, че е необходимо военно присъствие", казва Буш, правейки аналогия със своето решение да изпрати повече войски в Ирак, за да победи "Ал Кайда".

"Смятам, историята ще покаже, че "Ал Кайда" беше разбита в Ирак. Аз избрах пътя на военното присъствие. Ще видим дали нашето правителство ще коригира своята позиция спрямо реалностите на място", каза още Буш.

На този етап САЩ се ограничават до въздушни удари по позиции на "Ислямска държава".

Конкретната причина, поради която американците нахлуха в Ирак през 2003 година, бе подозренията им, че режимът на Саддам Хюсеин разполага с химически оръжия. Тогава САЩ и Великобритания, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания, без никакво легитимно решение на Съвета за сигурност за ООН, удариха дружно най-мощтната светска арабска държава за времето си.

Нито американците, нито съюзниците им, намериха следи от каквито и да е оръжия за масово порязяване. Но постигнаха целта си – свалиха Саддам Хюсеин от власт.

Най-четени