Българи и македонци честват заедно Деня на храбростта 06.05 | 10:55

Честванията ще се проведат на военния мемориал в Ново село в Македония

От iNews.bg

На 6 май 2018 г. Фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски организират съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта, което по традиция ще се проведе на Българския военен мемориал в Ново село, Македония, съобщиха от фондацията, предаде БГНЕС. Той е възстановен и подържан с лични средства на д-р Врабевски и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в което са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати заедно ще отбележат Деня на храбростта и ще отдадат почит на падналите по бранните полета български воини. Специални гости на историческото събитие ще бъдат д-р Милен Врабевски, Председател на Фондация "Българска памет", Румен Радев, президент на Република България, д-р Андрей Ковачев, евродепутат, Димитър Бръчков, кмет на Петрич, военните аташета на България и Македония, както и на представените в Р. Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и др.

По покана на Фондация "Българска памет" в поклонението ще вземат участие Детския хор и Духовия оркестър на НМУ "Любомир Пипков" – София, както и 400 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

"За 12-та поредна година ще утвърдим спомена за общото ни историческо минало и ще продължим да градим мостове за бъдещето. Трябва да можем да оценяваме правилно и по достойнство събитията от миналото, за да можем да формираме позитивно своето бъдеще, като съответно възпитаме и децата си в този дух. Вярвам, че увеличаването на подобни двустранни инициативи и съвместни чествания на общи празници би допринесло за по-доброто разбиране и общуване между двата народа", коментира д-р Милен Врабевски.

И тази година, заупокойна молитва в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово блаженство архиепископ Стефан и от Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум. С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат гвардейците от Националната гвардейска част. По време на събитието ще бъде наградени ученици от Струмица, Македония за успешно участие в конкурса на Фондация "Българска памет" за есе на тема "Моят герой от 11-та Пехотна македонска дивизия".

Превърналото се в традиция събитие всяка година събира на едно място деца от двете страни на границата. Целта на родолюбивата инициатива е подобаващото отбелязване на значими за нашата история събития. Стремежът е да се даде добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото европейско бъдеще. Възстановеният още през 2006 г. Военен мемориал със средства на Фондация "Българска памет" се превръща от изоставено военно гробище в историческо светилище, което през последните години се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Поклонението в Ново село, Македония, ще се започне в 12:45 ч. местно време (13:45 ч., българско).

Водещи

Най-четени