Българи, осъдени на смърт в Малайзия, ще обжалват присъдите си 08.05 | 16:18

Преди повече от година и половина те са хванати с 5 кг амфетамини

От Цанка Донкова

Българи, осъдени на смърт в Малайзия, ще обжалват присъдите си на 21 май, съобщава БНР.

Преди повече от година и половина 27-годишният Иван Костов и 26-годишният Георги Бакалов са заловени на летището с над 5 килограма амфетамини.

Малка е вероятността Апелативният съд в Малайзия да отложи датата на съдебното заседание, става ясно от информация на адвокатската кантора, ангажирана от подсъдимите българи. Външното ни министерство, чрез посолството ни в Индонезия, е привлякло за експертна помощ и юристи от британската правозащитна организация "Проект срещу смъртното наказание".

Новозагорците Георги Бакалов и Иван Костов твърдят, че са невинни и не са знаели за наркотиците, открити в багажа им. Според тях дрогата е сложена от трето лице, което не е подведено под отговорност. Защитата се надява на чуждестранна независима експертиза, която да обори доказателствата на обвинението.

Между България и Малайзия няма споразумение за екстрадиция, правна помощ и трансфер на осъдени лица. София постави въпроса пред малайзийските власти, но по конкретния казус първо трябва да бъдат изчерпани възможностите на съдебната система.

Водещи

Най-четени