Българи ще покорят турските висоти 26.08 | 16:55

Наши алпинисти ще изкачат най-високата планина в Турция

От Филипа Тодева

Няколко български алпинисти ще участват в традиционното състезание за изкачване на най-високата турска планина, Агръ Дагъ, в Източна Турция.

Общо 183 алпинисти ще опитат късмета си по турските височини.

Изкачването на планината Агръ тази година се организира за 14-ти път. Проявата е посветена на празника на победата, 30 август, който е национален празник.

На 30 август 1922 г. турската армия под предводителството на Мустафа Кемал Ататюрк отбелязва решителна победа над гръцките войски, с която фактически освобождава Турция от окупацията на гръцките, френските и британските войски, напомня БТА. Оттогава този ден се празнува като Празник на победата и Празник на турската армия.

Изкачването на планината Агръ ще започне на 28 август и кулминацията се очаква на 30 август, когато първенецът в състезанието ще побие турското знаме на върха, висок 5 137 метра. В първия ден групата ще се изкачи до 3200 метра височина, където ще направят палатков лагер.

На следващия ден ще се изкачат на 4200 метра, а на 30 август, в 4:00 часа сутринта ще започнат изкачването към върха на планината, който се намира на 5 137 метра височина над морското равнище.

Водещи

Най-четени