Българин е арестуван за точене на банкови сметки в Турция 02.04 | 07:05

Задържан е при акция срещу престъпна група, крала банкови данни и изпращала ги в София

От Диана Цветкова

Българин е задържан при операция на турската полиция срещу престъпна група, заподозряна за кражба на банкови данни, които са изпращани в България, съобщи БТА.

Смята се, че чрез схемата са източени около 100 хиляди турски лири (над 43 хиляди евро), съобщава турската информационна агенция Джихан.

Акцията е предприета след получени оплаквания от клиенти на някои банки, че от сметките им без тяхно знание са теглени пари. Разследването установило, че престъпна група е копирала данните на около 500 банкови карти, а откраднатата информация е изпращана на адрес в България, след което е използвана за теглене на пари в София и Истанбул.

Полицията разполага с информация, че на 15 април групата е готвела нова акция, при която планирала да изтегли около един милион турски лири (430,4 хиляди евро).

Банките обаче са били предупредени, а полицаите предприели операцията, при която на различни места в Истанбул са били заловени седем души, единият от които, идентифициран с инициалите А.С., е от български произход.

При извършените обиски са иззети различни устройства и приспособления за копиране на данни от банкови карти, фалшиви лични документи, български паспорт и 2940 турски лири (1265 евро).

Водещи