Българин на 82 години спечели битката с коронавируса, разкри че свалил 20 килограма 30.04 | 15:42

Петър Кръчмаров е легенда на волейбола, има 2 участия на Олимпиади, но счита за най-голямата си победа именно тази над COVID-19

От iNews.bg

Нашенецът Петър Кръчмаров, който е волейболен треньор в Италия от близо 30 години, спечели битката с коронавируса. 82-годишната спортна легенда се пребори с болестта след седмици в болница.

Кръчмаров е изтъкната фигура не само за нашия, но и за световния волейбол. Той е бащата на съвременния формат на волейбола, а именно - "грешка-точка" (т.нар. "рали пойнт систем"). Битката на Кръчмаров с COVID-19, който от 1993 г. живее в Парма (Италия), започва в първите дни на февруари, когато изкарал грип.

Не след дълго обаче участникът в две Олимпиади - в Токио през 1964 г. и в Мексико през 1968 г., се почувствал зле в залата, където тренира отбора от Серия "Д" Тандрес (Баганцола). Състезателите му се обаждат в Спешна помощ и специалистът е настанен в болница, където разбира, че е заразен с коронавирус. 

"И двата ми дроба бяха увредени, не спах изобщо... не можех да се храня, и когато пиех вода, имах чувството, че поглъщам кристали. Дишах трудно. От 8 до 10 март всеки момент можеше да бъде фатален, но след това за щастие отново отворих очи. Това се случи на 10 март сутринта - в стаята ми влезе лекар, който каза: "Ти спечели най-голямата битка в живота си през нощта". От догодина ще празнувам и датата на второто ми раждане", разказва Кръчмаров в интервю за "Газета ди Парма". 

"Беше много по-уморително, отколкото победата в пет гейма срещу САЩ на Олимпиадата в Мексико... Срещу COVID-19 беше третата ми Олимпиада, най-важната... и спечелих златния медал", добавя волейболната легенда. 

Убеден е, че най-лошото вече е зад гърба му и проявява чувство за хумор. "Жена ми Виолета ми казва, че са ме приели в болницата като Бъд Спенсър, а съм си тръгнал като Терънс Хил", споделя Кръчмаров, добавяйки, че е свалил 20 килограма заради болестта. 

Водещи

Най-четени