Българите в Гърция не искат за дипломати некадърници, ченгета и разузнавачи 17.07 | 14:53

Сънародниците ни в Атина и Солун пратиха протестна нота до Захариева за отзоваване на бившия шеф на ДАНС Писанчев

От iNews.bg

Българи в Гърция искат отзоваването на първите дипломати в южната ни съседка заради некомпетентност и връзки със службите.

В протестна нота, която ще бъде изпратена до министъра на външните работи Екатерина Захариева, се иска отзоваването на бившия шеф на ДАНС в периода на източването на КТБ - Владимир Писанчев, който сега е генерален консул в Солун, пише Офнюз. Сайтът припомня, че заради банковата афера на века премиерът Бойко Борисов поиска арести "от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев", но вместо това ексшефът на ДАНС получи дипломатически пост в Солун.

Иска се и отстраняването на временно управляващият посолството ни в Атина - Веселин Иванов и Панталей Спасов, който е неакредитиран посланик. 

Веселин Иванов, който е бил офицер в бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА, ръководеше военното разузнаване в мандата на министъра на отбраната Николай Ненчев. Заради отказа му да разсекрети досиетата на военните разузнавачи той беше отстранен. 

В протеста до Захариева се изразява притеснение от липсата на посланик на България в Атина, като временно назначените дипломати не организирали ефективно работата на посолството.

"Работата с граждани върви насила, персоналът на Консулската служба към посолството е крайно недостатъчен. Нужно е да се назначат поне още един консул и един сътрудник за сметка на останалия персонал. Ченгета и разузнавачи не ни трябват", се посочва в текста на нотата.

От текста става ясно също, че близо 300 хиляди българи в Гърция се обслужват от едва 7 души.

В същото време работата на консулската служба с граждани е от понеделник до петък от 9.00 до 13.30 часа. Следобяд работното време продължава, но по телефона и то само от 14.30 до 16.00 часа, когато пък свързването е трудно.

В нотата се настоява за незабавното отстраняване на дипломатите, увеличение на състава на консулската служба с двама души, поставяне на директен телефон с консулската служба, увеличаване на времето за обслужване на граждани на 8-часов работен ден и увеличаване на площта за работа с граждани. 

Водещи

Най-четени