Българите в чужбина ще гласуват в 293 секции? 25.08 | 16:15

Това е прогнозният брой избирателни секции извън страната

От Цанка Донкова

Българите в чужбина най-вероятно ще гласуват в 293 секции. Именно това е прогнозният брой, за който централната избирателна комисия е уведомила Министерството на външните работи, съобщават от МВнР. Списъкът на прогнозните секции се основава на решението на ЦИК за определяне на местата извън страната, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

От МВнР посочват, че окончателният брой секции извън страната ще бъде определен с решение на ЦИК, което трябва да бъде прието не по-късно от 13 септември. В решението, в допълнение към секциите, които ще бъдат образувани въз основа на броя гласували през последните пет години, ще бъдат отчетени и местата, за които в срок до 9 септември 2014 г. са подадени най-малко 20 заявления, ако в съответното място има българско дипломатическо или консулско представителство, или 40 заявления - в останалите случаи.

Ще бъдат отчетени и мотивираните предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства до ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции, независимо от броя подадени заявления.

От Външно министерство напомнят, че организациите на българските граждани извън страната могат да отправят в срок до 9 септември предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства за местоположението на избирателните секции зад граница.

Най-четени