Българите сред първенците в гласуваща Европа 26.05 | 09:00

Челната позиция се отрежда на Белгия и Люксембург, където избирателната активност надхвърля рекордните 90%

От Теодора Кокаланова

"Свидетели сме на исторически момент", говорителят на Европарламента – Джауми Дук. Причината е, че за първи път тази година тенденцията се обръща. От първите избори за Европарламент през далечната 1979 година, с всеки изминал вот, избирателната активност намалява. 

И ако през 2009 година, гласуват 43% от европейците, които имат право на глас, то сега 43,1% от жителите на Евросъюза са отишли да упражнят правото си на глас до урните. Този път – и българите бележат скок. Избирателната активност у нас е 40,2%, в сравнение с 39% на изборите през 2009. 
 
Шампиони по процент гласували са Белгия и Люксембург, където избирателната активност отбелязва рекордните 90%. В тези страни обаче гласуването е задължително, информира Нова телевизия. Задължително е и в Гърция и Кипър, но там избирателната активност е под 60%.

Рекордно нисък интерес към изборите отново демонстрират в Словакия – там до урните са отишли едва 13% от имащите право на глас. Това е абсолютен рекорд не само за Европа, но и за самата страна, която досега не е събирала повече от 20% избирателна активност на Евроизбори.

Запазва се статуквото в Европейския парламент. Европейската народна партия отново ще има най-много депутати, а партии на евроскептиците правят впечатляващ пробив.

По неокончателни данни консерваторите ще разполагат с 211 мандата. Това е със 63 места по-малко от досегашния парламент. Партията на европейските социалисти запазва броя на своите представители. Либералите и демократите ще имат 74 мандата, а зелените - 58.

Евроскептиците от крайнодесните и крайнолевите формации печелят общо 130 места, но не се знае към кои досегашни фракции ще се определят и къде ще бъдат приети. Изборната активност надмина 43 процента, въпреки че в страни като Чехия и Словакия беше едва 19-20 процента, предаде bTV. 

Водещи

Най-четени