България в една от зоните, където може да има Трета световна 16.12 | 18:05

Мащабен военен конфликт от подобни мащаби може да започне на 5 места по света

От iNews.bg

Южният фланг на НАТО е един от петте региона, в които през 2018 година може хипотетично да пламне Трета световна война според американския професор и специалист по сигурността Робърт Фърли. Регионът обаче е предпоследен в списъка му. Професорът представи своята прогноза пред изданието The National Interest, предаде БГНЕС.

Първата държава в списъка му е КНДР. "Успехите на Северна Корея в разработването на балистични ракети наред с дипломатическата неопитност на администрацията на Тръмп създадоха необичайно опасна ситуация", отбелязва професорът.

Вторият регион в списъка му е Тайван. Наскоро китайският дипломат Ли Кексин заяви, че Пекин "ще обедини Тайван" с военна сила в деня, когато на острова акостират американски военни кораби. "Отношения, изискващи предсказуемост и внимателна дипломация , ...Китай и САЩ изглежда са готови да оставят на неопределеността, която може да доведе до разрушителен конфликт", Смята Фърли.

Следващата в списъка е Украйна. Експертът припомня, че примирието в Донбас постоянно се нарушава, а протестите в Киев и "дивашката история" около Михаил Саакашвили пораждат съмнения за стабилността на сегашното украинско правителство. Според Фърли падането на украинското правителство може да доведе до редица последици, които може да изострят кризата – по-специално на власт в Киев може да дойдат ултрадесни сили, заради които конфликтът в Донбас да избухне с нова сила. Професорът разглежда и сценария, при който Москва ще засили присъствието си в Украйна при крах на сегашната власт, което на свой ред може да доведе до мащабно военно противопоставяне между Русия и Запада.

Четвъртият регион, където потенциално може да избухне Трета световна война, Фърли посочва южният фланг на НАТО – по-специално Турция. По думите му отделянето на Анкара от ЕС и САЩ и сближаването й с Москва е предвестник за съществена промяна на баланса на силите. Нито Турция, нито Русия, нито САЩ смятат войната за разумен начин да се разреши създалата се ситуация, подчертава авторът. Но промяната на равновесието на силите може да повлияе върху събитията в Сирия, Ирак, Иран, на Балканите и в Кавказ.

Списъкът на Фърли завършва с Персийския залив. Той обръща внимание на конфронтацията между Саудитска Арабия и Иран. Професорът припомня, че в регионът и преди е имало конфликти, но те не са прераствали в световни войни. "Но Ер Рияд даде ясно да се разбере, че е готов да изгражда дипломатическа и военна коалиция срещу Иран, в която по възможност да се включи и Израел. На фона на това как Русия отново отстоява позициите си в региона, лесно е да си представим как всичко това ще премине в противопоставяне между двете свръхдържави", убеден е специалистът.

Водещи

Най-четени