България е лидер в ЕС по ръст на работните места в търговията 27.11 | 18:00

Да пазим износа, осигурява работа на 36 млн. европейци, зоват от Брюксел

От iNews.bg

Европейската комисия публикува две нови проучвания, в които се подчертава все по-голямото значение на износа от ЕС за възможностите за работа в Европа и извън нея. Износът от ЕС за останалите държави по света е по-важен от всякога. Той осигурява над 36 милиона работни места в цяла Европа — две трети повече от броя им през 2000 г., като 14 милиона от тях са заети от жени. В допълнение износът на ЕС към останалата част от света генерира 2,3 милиарда евро добавена стойност в ЕС.

От встъпването в длъжност на тази Комисия през 2014 г. броят на работните места, осигурени благодарение на износа, се е увеличил с 3,5 милиона. Заплащането на тези работни места е средно 12% по-високо от това в останалите стопански отрасли. Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви: "Това проучване ясно показва, че търговията означава работни места. Износът от ЕС за други държави по света осигурява препитанието на голям и все по-нарастващ брой граждани във всяко кътче на Европа.

Почти 40% от гражданите, чиито работни места се осигуряват благодарение на търговията, са жени. Секторът на търговията на ЕС осигурява милиони работни места далеч отвъд границите на ЕС, включително в развиващите се страни. Това е поредното доказателство, че търговията е и може да бъде от полза за всички: това, което е добро за нас, е добро и за нашите партньори по света."

Докладът, публикуван днес, на Деня на търговската политика на ЕС, съдържа подробни информационни документи за резултатите за всяка държава — членка на ЕС. Благодарение на износа се разкриват и осигуряват работни места в целия ЕС, като броят им нараства. Най-голям ръст от 2000 г. насам е отбелязан в България (+ 312 %), Словакия (+ 213 %), Португалия (+ 172 %), Литва (+ 153 %), Ирландия (+ 147 %), Естония (+ 147 %) и Латвия (+ 138 %).

Публикуваните днес цифри подчертават голямото положително въздействие от износа за целия свят върху други области от икономиката. Когато дейността на износителите от ЕС в дадена държава членка е успешна са налице ползи и за работниците от други държави членки. Причината е, че дружествата, които предоставят продукти и услуги по цялата верига на доставките, също реализират печалби, когато крайният им клиент продава крайния продукт в чужбина. Например износът от Франция за останалите държави по света осигурява около 627 000 работни места в други държави—членки на ЕС.

И накрая, износът от ЕС за държави от други части на света осигурява близо 20 милиона работни места извън ЕС. От 2000 г. насам броят на тези работни места се е увеличил повече от два пъти. Така например повече от 1 милиона работни места в Съединените щати са осигурени по линия на производството на стоки и услуги от САЩ, които се включват в износа на ЕС посредством световните вериги на доставките.

В проучването е разгледан и въпросът за равенството между половете, като се отбелязва, че работните места на близо 14 милиона жени са осигурени благодарение на търговията в ЕС.

Според Европейската комисия търговската политика е централен елемент от стратегията "Европа 2020" на Европейския съюз. Предвид бързо променящата се световна икономическа конюнктура е по-важно от всякога да се изясни напълно по какъв начин търговските потоци се отразяват върху заетостта. Това може да се постигне единствено чрез събирането на пълна, надеждна и съпоставима информация и анализ с цел да се подпомогне основаното на факти разработване на политики.

Воден от тази цел, Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия и генерална дирекция "Търговия" към нея работиха заедно по изготвянето на публикация, която следва да бъде ценен инструмент за създателите на политики и изследователите в областта на търговията.

Като продължение на първото издание от 2015 г., в доклада са включени редица показатели, които показват подробно взаимовръзката между търговията и заетостта за ЕС като цяло и за всяка негова държава членка. Основен източник на данните е новата база данни World Input-Output за 2016 г. Тази информация беше допълнена с данни за заетостта по възраст, квалификации и пол. Всички показатели се отнасят за износа от ЕС към останалите държави по света, за да се отрази обхватът на разработването на търговската политика на ЕС.

Водещи

Най-четени