България замесена в нова схема за „Турски поток“ 03.06 | 10:05

Словакия се усети, че руснаците ще врътнат кранчето на газа през Украйна до 4 години

От Филипа Тодева

Словакия е предложила на Русия свой съвместен проект с България, Румъния, Унгария и ЕС по "Турски поток". Става въпрос за свързване на газопровода със словашката газопроводна система "Източен пръстен". Именно това е предложил премиерът на Словакия Роберт Фицо на руския си колега Дмитрий Медведев, пише "ВЗГЛЯД". 

По думите на словашкия премиер обаче предложението на Братислава трябва да се осъществи със съгласието и подкрепата на ЕС. "Всяко словашко правителство е длъжно да гарантира, че газовата тръба, която минава през територията на страната, няма да бъде празна", каза Фицо.

"Турски поток" ще бъде газопровод, който трябва да свърже директно европейската част на Турция с Русия през Черно море. Този проект замени "Южен поток", в който трябваше да участва и България, и ще позволи на Русия да се откаже от транзита на газ през Украйна през 2019 година. Строителството на новия газопровод ще започне през 2016 година. За да си осигури газ обаче Европа ще трябва сама да се погрижи за транспортния капацитет на газовата си мрежа. А през миналата седмица да участва в "Турски поток" поиска и Гърция.

През тръбата ще минават 63 млрд. куб. м. газ годишно. На турско-гръцката граница могат да бъдат доставяни по 47 млрд. куб. м. газ. годишно.

Капацитетът на газопровода, анонсиран от Братислава, е 20 млрд.куб. м. газ. Предвижда се обаче постепенно капацитетът да се увеличи на 40 млрд. куб. м. Газ. Особеност на тръбата е двупосочният транзит, т.е. доставки на суровини да могат да се предават и към балканските страни от север и запад. Инвестицията на първия етап от проекта би била в размер на 1,14-1,52 млрд. евро.

Водещи

Най-четени