България изпадна на 87-о място по свобода на медиите 30.01 | 21:40

Най-свободна е Финландия, а Еритрея е в дъното на класацията

От Владислав Рашков

България е на 87-о място по свобода на медиите, стана ясно от последния доклад на "Репортери без граници", публикуван през 2013 г.

Страната ни е паднала с цели седем позиции от последната оценка на организацията, която касае периода 2011-2012 г. България бележи поредния спад, след като през 2010 г. бе на 70-о място, а през 2009 г. – на 68-о.

Като основни проблеми на страната ни съставителите на доклада виждат липсата на политическа воля. Най-доброто постижение на България, откакто се провежда изследването, е 35-ата позиция, когато е на едно ниво с Австралия, Франция и Мали.

В проучването се посочва, че за трета поредна година класацията е оглавявана от едни и същи три държави – Финландия, Канада и Нова Зеландия. Последните места също са дежурно заети от Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

В района около нас всички държави общо взето са с близки показатели. Изключение прави Румъния, която е на 42-ро място. Преди нас са Косово, Гърция и Сърбия, а Македония е чак на 116-а позиция.

Противно на очакванията, страните, претърпели Арабската пролет, показват много вариращи резултати. Тунис, въпреки смяната на политическата конюнктура, е изпаднал с 4 позиции, Египет се е придвижил с 8 места напред, а Либия показва оживление с 23 позиции, също в посока положителна промяна.

Катастрофални са показателите на Сирия, която вече втора година е разкъсвана от гражданска война. Страната е на 176-о място и е само пред последни три в класацията.

Най-големи ръстове в свободата на печата отбелязва Република Малави със 71 места напред, след нея е Кот Д'Ивоар с 67 места напред.

Сред държавите, които отбелязват най-голям спад, са Мали с 74 позиции назад и Танзания с 36 места.

Общият извод на доклада е, че са били вложени много надежди за положителна промяна, която не е оправдана. През 2012 г. имаше много опити за убийства на журналисти, завършва документът.

Водещи

Най-четени