България изпратила меморандум до ЕС, обяснява неуредиците със Скопие в историята 16.09 | 20:11

Засега от страна на институциите в Съюза няма реакция на българския документ, съобщава МИА

От iNews.bg

България е изпратила меморандум до държавите членки на ЕС с дълги исторически обяснения за "държавната антибългарска идеология” в Северна Македония. Документът е изготвен в навечерието на вземане на решение дали да започнат преговори за присъединяване на страната към Евросъюза, съобщи МИА.

Меморандумът се състои от 6 страници и в него се отделя голямо внимание на историята, Тито, Коминтерна. Освен това там се говори за "етнически и езиков инженеринг” в Северна Македония.

София смята, че държавите кандидати не трябва да внасят отворени спорове в ЕС и смята, че разногласията със Скопие представляват нерешен конфликт, който "при членство на Северна Македония би могъл да повлияе негативно при вземането на решения в ЕС”. Българските власти призовават Северна Македония да намери трайно решение с искрена политическа воля и смелост и да "се раздели с идеологическото наследство от комунистическа Югославия”.

Според България, това "наследство” е причина за "етнически инженеринг” в Северна Македония.

След няколко пасажа, посветени на историческите проблеми от Втората световна война и Югославия, София декларира, че основните отворени въпроси между нея и Скопие са езикът, общата история и проблемите на малцинствата. България смята, че работата на съвместната експертна комисия по история е блокирана, тъй като македонската страна отказа да постигне съгласие по понятието "обща история”, вместо да използва термини като "споделена”. Поради това, смята София, доверието между двете страни е подкопано.

Що се отнася до езика, София използва македонски език в кавички и смята, че до 2 август 1944 г. не е имало нито македонски език, нито македонска етническа идентичност и че те са създадени с цел разделяне на народите в Социалистическа република Македония и България. София поставя под съмнение кодификацията на македонския език и го смята за регионален диалект на българския език.

България смята, че използването на термина "македонски език” в Преспанския договор не е задължителен за трети държави и не смята за обвързваща стандартизацията на ООН от 1997 г., когато е признато съществуването на македонски език. Сега София иска в документите на ЕС да бъде записано "официалният език на Република Северна Македония” или при изключителна необходимост да се използва "македонски език” с бележка под линия.

София информира своите партньори от ЕС, че Северна Македония няма основание да претендира за права на каквото и да е население в България, както са се договорили двете страни, но обвинява македонските власти, че не са сменили политиката спрямо лица и организации, които настояват да бъде признато македонско малцинство в България, с което е нарушен чл. 11 от Договора.

Засега от страна на институциите в ЕС няма реакция на българския документ.

Дипломатически източници на МИА твърдят, че е нормално в началото на дискусиите в ЕС всяка държава да изложи своите позиции и че обикновено те са максималистични, но има надежда да бъде намерено взаимно приемливо решение със София, за да започнат преговорите за членство със Северна Македония преди края на тази година. 

Водещи

Най-четени