България разкрива пред ЕС доказателствата срещу "Хизбула" 18.02 | 07:55

Младенов ще опита да убеди 27-те за санкции срещу групата, според израелски вестник

От Диана Цветкова

България ще разкрие пред Европейския съюз как е свързала "Хизбула" с атентата в Бургас, като се очаква министърът на външните работи да поиска от 27-те налагане на санкции срещу групировката, съобщава израелският в. "Аарец".

Според изданието страната ще се позове на компютърен принтер в ливанската столица Бейрут, ДНК следи върху използвана сим карта и няколко подозрителни телефонни обаждания, освен на други доказателства, събрани в разследването.

Николай Младенов ще бъде в Брюксел днес, за да присъства на срещата на министрите на външните работи на ЕС, на която се очаква да бъдат обсъдени санкции срещу Сирия.

Според израелския вестник обаче министърът ни ще има за цел да убеди своите 26 колеги, че терористичния акт в Бургас по нищо не се различава от атентат в Париж, Лондон, Рим или Берлин.

"Това няма да е лесна задача. Очаква се атмосферата на официалния обяд в понеделник да бъде напрегната. Независимо че повече от 12 страни-членки на ЕС излязоха с изявления, подкрепящи доклада от разследването в България, Европейският съюз няма желание да се захваща с "Хизбула" точно сега", пише "Аарец".

Изданието припомня, че засега само Холандия и Великобритания са посочили ливанската групировка като терористична организация. След оповестяването на българския доклад САЩ, Великобритания, Холандия и Израел правят дипломатически стъпки, за да накарат ЕС да включи "Хизбула" в списъка с терористичните организации.

Според високопоставени източници в израелското външно министерство в най-добрия случай Франция би се съгласила да включи няколко високопоставени представители на "Хизбула" в своя списък на терористите, но не и цялата организация.

Водещи

Най-четени