България ще защити и в Брюксел премахването на роумунга на Балканите 05.03 | 15:03

Мария Габриел ще представи пътна карта за отпадането на скъпите допълнители такси

От iNews.bg

България ще защити намаляването на цените и премахването на роуминга от държавите на Балканите, които не са членове на ЕС, точно както това се случи миналата година и в Общността. Нашият еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще представи пътна карта за намаляване на таксите за телефония в страните от Западните Балкани по време на конференция на Групата на ЕНП, организирана от евродепутатите Андрей Ковачев и Ливиа Ярока, предаде БГНЕС.

"Комисар Габриел ще представи пътна карта за намаляване на цените за роуминга и за пускане на широколентов достъп в региона като начин за повишаване на цифровата свързаност на посланиците на страните от Западните Балкани и заинтересованите страни от сектора", каза Ковачев, който е заместник-председател на Групата на ЕНП, отговарящ за разширяването и средиземноморската политика, съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия и Косово) е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. По време на настоящия период страната ни иска да постигне видими резултати в осигуряването на свързаност със Западните Балкани - във въздушната, транспортната, цифровата, както и в образователната сфери. Намаляването на цените на мобилния роуминг е една от тези конкретни стъпки.

Към момента таксите за роуминг са абсурдно високи. Например един български абонат, който е в съседна Македония, може да плати около 15 евро на мегабайт мобилен интернет и около 3 евро на минута за разговор.

Представители на Европейската комисия се срещнаха в Брюксел с представители на телекомуникационните компании в Западните Балкани, за да обсъдят начините за намаляване на таксите за роуминг. Въпреки че фирмите са търговски организации, те могат да проучат различни варианти, например доброволни търговски споразумения между самите тях. Във вторник ще стане ясно какви са последните събития в тази област и какво остава да бъде направено.

Водещи

Най-четени